De totale Nederlandse vleessector vertegenwoordigt een productiewaarde van ruim 8 miljard euro. De ondernemingen die aangesloten zijn bij de COV bedienen (uiteraard) de binnenlandse markt en exporteren zo’n driekwart van het Nederlandse vlees en de vlees- en bijproducten naar meer dan 100 landen. De exportwaarde ligt op jaarbasis boven de € 5 miljard. De COV is mede vanwege de omvang en de sterke internationale oriëntatie van de aangesloten ondernemingen actief in Europese en internationale samenwerkingsverbanden. Samen met het ministerie van Economische Zaken en de landbouwattachés in diverse landen wordt ingezet op het openen en ontwikkelen van nieuwe markten. Ook draagt de COV de hoge Nederlandse standaarden uit die we samen met de aangesloten leden en (kennis)partners ontwikkelen.
Voedselvoorziening
De COV en de leden bedienen dagelijks ruim 100 miljoen mensen in binnen- en buitenland met vlees(producten) van hoge kwaliteit.
De bedrijfstak speelt een nuttige rol in de internationale voedselvoorziening, biedt werkgelegenheid én draagt positief bij aan het BNP van Nederland.
Nationale samenwerking
Door nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid, onder andere binnen de topsector Agri&Food, heeft de Nederlandse vee- en vleessector een sterke kennisinfrastructuur. Zo profiteert de bedrijfstak van een wisselwerking met onder meer de Wageningen Universiteit (WUR). Bedrijfsleven en verwante organisaties benutten beschikbare kennis en techniek. Het maakt de Nederlandse vee- en vleessector internationaal concurrerend én vooruitstrevend zeker ook waar dat gaat om de aandachtsgebieden dierenwelzijn en duurzaamheid.
Internationaal actief
Vanwege de grote belangen van veel aangesloten ondernemingen is de COV ook internationaal actief. Het bedrijfsleven en de Nederlandse overheid informeren belangrijke afzetmarkten regelmatig over ontwikkelingen in de NL vleessector. Ook worden exportbelemmeringen actief aangepakt. Waar mogelijk zijn samenwerkingsverbanden met lokale, strategische partners aangegaan. Uitgangspunt voor de COV is dat een brede internationale markttoegang cruciaal is voor de optimale (vIerkants) verwaarding van Nederlands vlees.
-
Interview met Paul Wellink
‘We moeten binnen de Nederlandse vleessector transparant zijn en laten zien wat we allemaal goed doen. Open zijn’. Dat zegt Paul Wellink van F. Wellink uit Lekkerkerk. De ondernemer ziet in Nederland een groeiende afzetmarkt voor oude, onbekende producten. Een groeiende groep mensen is zich bewust, dat we het hele dier moeten benutten. Als we de dieren toch slachten, is optimale verwaarding met het oog op duurzaamheid de juiste optie”.
Geroemd in het buitenland
In het buitenland wordt Nederlands vlees geroemd zegt Wellink. In thuisland Nederland hangt er rond het product soms een minder goed beeld ‘ Dat is jammer en ook niet terecht, want varkensvlees wordt toch veelvuldig gebruikt door de consument.” Zolang je maar eerlijk bent over de producten en het oog hebt dat ons varkensvlees samen met ander producten op het bord van de consument mag komen, vind Wellink dat we er meer energie in moeten stoppen op toch vooral de lekkere kant van varkensvlees te tonen.
Lees hier het hele interview. -
Regelgeving
Door het internationale karakter van de Nederlandse vleessector hecht de COV belang aan een gelijke toepassing en interpretatie van (Europese) wet- en regelgeving. De COV zet zich via de Nederlandse overheid en via de Europese organisatie UECBV actief in om dit level playing field op internationaal gebied (zowel binnen de EU als mondiaal binnen de WTO) te bewerkstelligen. De bij de COV aangesloten ondernemingen zijn zelf verantwoordelijk voor het bieden van de juiste producten tegen de juiste voorwaarden in de voor hun aanbod passende markten.
De internationale oriëntatie van en het belang van de export voor de Nederlandse vleessector brengt met zich mee dat de ondernemingen moeten kunnen opereren in een omgeving waarin sprake is van een eerlijke en gelijke toepassing van wet- en regelgeving. De COV spreekt de nationale en Europese politiek dan ook aan als regels niet gelijkwaardig worden gehanteerd of wanneer door internationale ontwikkelingen bij de COV aangesloten ondernemingen getroffen worden. De COV trekt hierbij waar mogelijk samen met brancheverenigingen op van sectoren uit de gehele keten. Ook probeert de COV zoveel als mogelijk internationaal de hoge Nederlandse standaard uit te dragen.