In de Nederlandse vee- en vleessector voeren inspecteurs veel plaatsen controles uit. In vrijwel geen enkele (andere) branche zijn kwaliteit- en controlesystemen en standaarden zo grootschalig ingevoerd. Veel controles worden uit voorzorg gedaan om de voedselveiligheid te garanderen.
De kwaliteitsystemen maken de keten transparant en controleerbaar. Zo tonen COV ondernemingen aan, dat ze verantwoord en betrouwbaar werken aan hoogwaardige voedingsmiddelen.
Alle systemen zijn gebaseerd op Nederlandse en EU-wetgeving. Verder zijn in Nederland veel systemen ingevoerd die boven de wet gaan. Hiermee is Nederland koploper in de wereld.
Integrale Ketenbeheersing
IKB (Integrale Ketenbeheersing) is een van de belangrijkste kwaliteitssystemen voor de leden van de COV.
Speerpunten zijn kwaliteit, dierenwelzijn en voedselveiligheid.
In Nederland kennen we IKB-systemen (onder meer) voor rund, varken en vleeskalveren.
Systemen en standaarden
Bij de COV aangesloten ondernemingen voldoen aan vele nationale en internationale systemen, standaarden en keurmerken.
Zo waarborgen ze hun kwaliteit en hun (internationale) handelspositie. Bijgaand een (kort) overzicht van deze kwaliteitssystemen, begrippen en standaarden.
BRC - British Retail Consortium
ELTQS - Veetrans Excellent Livestock Transporter Quality System
GDP - Goede Distributie Praktijken
GFSI - Global Food Safety Initiative
GHP Goede Hygiëne Praktijken
Global Gap - Global Good Agriculturel Practice
GMP - Good Manufacturing Practice
GMP plus Good Manufacturing Practice - veevoer
GTSKV - Garantiesysteem Tracering SKV Vleeskalveren
GVP - Goede Veterinaire Praktijk
HACCP - Hazard Analysis Critical Control Points
HALAL - vergunning
Hygiënecode
IFS Food
IKB – Integrale Ketenbeheersing
I&R - Identificatie en Registratie
ISO - International Organization for Standardization
Ketenkeuring
MKS - Monitoring kritische stoffen
Q&S - Qualität & Sicherheit
SKAL
SKV - Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector
SQF - Safe Quality Food
-
IKB
Producten die onder het ketenkwaliteitssysteem IKB worden geproduceerd, komen van bedrijven die gecontroleerd worden op onder meer veevoer, diergeneesmiddelengebruik, hygiëne en transport.
De controle, beoordeling en certificering worden uitgevoerd door onafhankelijke en door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerde bedrijven. Iedereen in de productieketen, van veehouder tot slager, kan vrijwillig, maar niet vrijblijvend, aan de IKB-regeling deelnemen. Zo vindt meer dan 90% van de slachtingen plaats volgens de IKB-systematiek.
De COV maakt zich sterk voor verregaande internationale standaardisatie van kwaliteitssystemen. Dat draagt bij aan betere waarborgen in de internationale markt. De COV pleit voor de borging van kwaliteit en veiligheid door zich in te zetten voor één internationale standaard IKB systematiek per diersoort.
Zie ook op Vlees.nl het themadossier Kwaliteit & Controle. -
VKI
Als een dier of een groep dieren 'ter slacht wordt aangeboden', moet de veehouder een VKI-verklaring (voedselketeninformatie) opstellen.
Voorafgaand aan het transport geeft de veehouder met de VKI aan waar de dieren vandaan komen en welke dierenarts ze heeft behandeld en waarmee.
De veehouder geeft aldus meer informatie over de gezondheidsstatus van de dieren.
Voor de slachterij als vleesverwerkend bedrijf is deze informatie essentieel om de dieren te accepteren, te verwerken en verder in de keten garanties te kunnen geven met betrekking tot voedselveiligheid.