De gezondheid van de veestapel en het voorkomen van dierziekten is essentieel voor het behoud van maatschappelijk draagvlak. Voor veel ondernemers is de diergezondheid cruciaal voor de dieren, naast een optimale huisvesting en behandeling.
De COV werkt met aangesloten leden voortdurend aan het optimaliseren van de diergezondheid. Dit doen we vooral door vanuit een integrale gedachte te denken en te handelen en bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica sterk terug te helpen dringen. De ketengedachte komt tot uiting in de Integrale Keten Beheersing-systematiek (IKB), een manier van werken die zich richt op alle facetten van de dierhouderij. Dat strekt van veevoer, geneesmiddelengebruik en bedrijfshygiëne op de dierhouderij tot en met het transport, de slacht en de verdere verwerking tot technische delen voor de export of consumentenproducten voor de interne markt.
Onze leden werken steeds nauwer samen met partners die de ketengerichte werkwijze onderschrijven. Zo geeft de COV invulling aan de maatschappelijke én economische verantwoordelijkheid voor de algehele diergezondheid.
Gezonde dieren
Gezonde dieren zijn de basis voor maatschappelijke acceptatie van de dierhouderij en daarmee voor de zorg voor verantwoord en veilig vlees.
Diergezondheidszorg en dierziektebestrijding hebben een hoge prioriteit.
Verantwoord antibioticagebruik
Om het gebruik van antibiotica in de dierhouderij zoveel mogelijk, én verantwoord, terug te helpen dringen, committeren de COV en aangesloten leden zich aan het Convenant Antibioticaresistentie (2008). Doel is om te komen tot een reductie van antibioticaresistentie door een selectief en restrictief gebruik van antibiotica. Het convenant heeft betrekking op onder meer vleesrunderen, varkens en kalveren. Dierhouders zijn onder meer verplicht het gebruik van antibiotica te registreren, een bedrijfsgezondheidsplan te hebben en te werken met een bedrijfsbehandelplan, dat is opgesteld met een dierenarts.
De verkoop van antibiotica, zo blijkt uit de jaarlijkse rapportages, laat sinds het convenant een substantiële daling zien. Uit de bedrijfsmonitoring blijkt, dat in 2013 de verkoop van antibiotica in vergelijking met het peiljaar 2009 verder is gedaald, met bijna 60%.
-
Samenwerkende Varkenshouderijketen
In 2012 is de publiek-private samenwerking Pigsystems4food gestart. Bedrijfsleven (waaronder enkele bij de COV aangesloten ondernemingen), kennisinstellingen (WUR) en overheid werken samen om de internationale positie van de Nederlandse varkenshouderijketen en het verhogen van de maatschappelijk waardering voor de sector verder uit te bouwen.
Het samenwerkingsverband wil dit bereiken door onder meer diergezondheid en dierenwelzijn te verhogen en antibioticagebruik terug te dringen.
Deze samenwerking wordt ondersteund door de Topsector Agri&Food.
-
Dierziektebestrijding
Een belangrijk aspect van de diergezondheid is het voorkomen van besmettelijke dierziektes.
Nederland is qua oppervlakte een relatief klein land met naar verhouding vrij veel vee. Door de concentratie van bedrijven en de snelheid waarmee ziekten zich kunnen verspreiden, is een goede preventie en een goede organisatie van de bestrijding belangrijk.
Ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat een adequaat beleid essentieel is voor het helpen behouden van maatschappelijk draagvlak voor de Nederlandse veehouderij en daarmee voor de vleesproductie als zodanig. De overheid en het bedrijfsleven hebben per dierziekte draaiboeken opgesteld die op internet beschikbaar zijn. Bij een uitbraak van een dierziekte kan iedereen zo zien welke maatregelen genomen moeten worden en wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van activiteiten.
De COV hecht aan optimale preventie om uitbraken van (besmettelijke) dierziekten te voorkomen. Een uitbraak van een (besmettelijke) dierziekte stopt doorgaans niet bij landsgrenzen. Daarom dienen maatregelen in EU verband te worden genomen en in de lidstaten strikt nageleefd te worden. Het beleid moet gericht zijn op het managen en verkleinen van risico’s en dient gebaseerd te zijn op wetenschappelijke bevindingen.