De COV besteedt veel tijd en aandacht aan scholing en opleiding van werknemers. De productie van hoogwaardige voedingsmiddelen en andere producten kan immers alleen worden gegarandeerd met deskundige werknemers die vertrouwd zijn met hygiëneregels en kwaliteitsvoorschriften.
Veel bedrijven stellen samen met de werknemer persoonlijke opleidingstrajecten op. Deze opleidingen gebeuren meestal in het bedrijf zelf. Waar kun je het vak immers beter leren dan in de praktijk, gesteund door ervaren collega’s die je wegwijs kunnen maken? Om verder te komen bieden bedrijven de mogelijkheid om de vakopleiding van het SVO of via andere onderwijsinstellingen te volgen.
Op het gebied van vaktechniek, kwaliteit en zorg zijn opleidingen ontwikkeld rond de bedrijfshulpverlening of het waarderen van eerder verworven competenties. Verder zijn er cursussen op het gebied van be- en verwerken van vlees. Daarnaast bieden bedrijven cursussen aan voor scholing ‘on the job’, waarbij de docent de theorie en praktijklessen in de bedrijven verzorgt.
Goede scholing
De productie van hoogwaardige voedingsmiddelen zoals vlees kan alleen worden gegarandeerd met (voldoende) deskundige werknemers, die volledig vertrouwd zijn met de hygiëneregels en de kwaliteitsvoorschriften.
Meer informatie vindt u op de speciale website www.vleeswerkt.nl
Maatwerk voor medewerkers
Vleesondernemingen hebben behoefte aan voldoende en goed gekwalificeerde medewerkers. Voor de verschillende functies in de vleessector zijn er specifieke opleidingen, waarbij op alle niveaus aspecten rond hygiëne, voedselveiligheid en het veilig werken bovenaan staan.
Vakopleidingen
De sector besteedt veel aandacht aan het ‘on the job’ verder opleiden van nieuwe werknemers.
Dit maakt de vleessector een geschikte werkgever voor schoolverlaters en werkzoekenden. Een kleine meerderheid van de werknemers is ongeschoold of heeft alleen lager onderwijs, 25% heeft een VMBO-opleiding gevolgd.
-
Er zijn diverse vakopleidingen op het gebied van vlees. Zo verzorgt de vakinstelling SVO diverse MBO (middelbaar beroeps onderwijs) opleidingen voor ‘de vers sectoren’.
Er zijn opleidingen tot slager, voedingsoperator en meewerkend voorman. Het betreft vooral BBL opleidingen (Beroeps Begeleidende Leerweg) waarbij werkend leren centraal staat. Leerlingen werken dan een paar dagen per week bij een erkend leerbedrijf.
Er zijn ook aparte trainingen op het gebied van vleeskennis, vleestechnologie, dierenwelzijn, hygiëne en voedselveiligheid.
Het ministerie van Onderwijs financiert veel MBO opleidingen van SVO. Verder is er een fiscale regeling voor bedrijven met werknemers met een BBL opleiding (tot nu toe via de Wet Vermindering Afdracht, WVA). Tenslotte vergoeden opleidingsfondsen van de sector ook een belangrijk deel van de kosten.
Werknemers die al kennis of vaardigheden bezitten, maar nog geen bijpassend diploma of certificaat hebben, kunnen een zogenaamd EVC-traject volgen. EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties (of Ervaringscertificaat). Een EVC traject brengt opgedane kennis en ervaring in beeld. Werknemers die een dergelijk traject hebben gevolgd, kunnen daardoor eenvoudiger en sneller (vervolg)opleidingen volgen.
Werknemers in de vleessector hebben verder ook mogelijkheden om niet functie gebonden opleidingen te volgen in het kader van hun employability (breder inzetbaar, doorgroeimogelijkheden). Het scholingsfonds vergoedt een deel van de kosten. Deze regeling is opgenomen in de CAO voor de vleessector. -
Hoger onderwijjs
De opleidingen in het hoger onderwijs op het vlak van vlees(verwerking) zijn van een meer technische en organisatorische aard. Op WO niveau biedt de Wageningen Universiteit de opleiding Levensmiddelentechnologie. Ook op HBO niveau bieden diverse hogenscholen deze opleidingsrichting.
Daarnaast zijn er de Hogere Agrarische Opleidingen waarbinnen opleidingen als Bedrijfskunde en Agribusiness, Greenport Business and Retail, Dierwetenschappen, Dier en Veehouderij en Diermanagement voor de Nederlandse vleessector relevant zijn.
Daarnaast zijn er opleidingen die meer op de consument en voeding gericht zijn zoals de opleiding Food & Business en Food Design & Innovation, en voeding en diëtiek.