Bij het houden van dieren en de productie van vlees werken Nederlandse ondernemingen met Voedselketeninformatie (VKI).
Het VKI--formulier bevat informatie over de gezondheidsstatus van de veehouderij en op welke bedrijven het dier is geweest voor het naar de slachterij kwam.
Verder bevat de VKI informatie over het diergeneesmiddelengebruik en andere analysegegevens rondom de voedselveiligheid en volksgezondheid.
Uitslagen van vleeskeuringen van voorgaande slachtingen van dat bedrijf zijn er eveneens in terug te vinden, net als de naam van de behandelend dierenarts.
Met de VKI weten de slachterij en de NVWA waar ze bij de keuring op moeten letten. Een dier zonder of met een onvolledig VKI wordt niet geslacht.
Ketengerichte verduurzaming
Nederland is een voorloper in de integrale ketengerichte verduurzaming van de hele dierlijke productie.
Aandacht voor diergezondheid, welzijn en milieu, alsmede voor voedselveiligheid en kwaliteit zijn in NL ketensystemen voorwaarden voor de vleesproductie.
Good Farming Star van VION
Met Good Farming Star geeft het vleesconcern VION met de leverende varkenshouders op grote schaal invulling aan de productie van vlees met extra aandacht voor de diergezondheid en het dierenwelzijn. Binnen dit concept krijgen de vleesvarkens meer ruimte in de stal, worden mannelijke biggen niet gecastreerd en wordt speelmateriaal in de stal aangeboden. Ook omvat het programma extra eisen voor gezondheidsmanagement op het varkensbedrijf.
Good Farming Star voldoet aan de voorwaarden voor Beter Leven kenmerk 1 ster.
Safety Guard van Van Drie
Safety Guard is het geïntegreerde kwaliteitssysteem van de VanDrie Group, marktleider in kalfvlees.
Het systeem borgt voedselveiligheid en dierenwelzijn in de hele keten. Ook is verantwoord antibioticagebruik en milieubeheer in Safety Guard geregeld. De ruggengraat van Safety Guard wordt gevormd door het traceability systeem, waarmee door de hele keten het individuele dier traceerbaar blijft.
Met Safety Guard voldoet VanDrie aan de eisen die IKB aan de keten stelt. Voor het welzijn van het kalf is in Safety Guard de Dierenwelzijnscode opgenomen.
-
Westfort – Keten Duurzaam Varkensvlees
Westfort is een van de initiatiefnemers van de Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV). KDV is een samenwerkingsverband tussen Nederlandse varkensboeren, slachterijen, grossiers, slagers, vleeswarenproducenten, retailbedrijven en cateraars. De stichting stelt eisen aan alle deelnemers, maar faciliteert hen ook om aan de strenge eisen voor diergezondheid, dierwelzijn en duurzaamheid te voldoen. Zo worden actief ontwikkelingen op de boerderij gestimuleerd en ondersteund, door samen met de boeren innovaties op de boerderijen door te voeren die individuele bedrijven niet hadden kunnen oppakken. De stichting richt zich op antibioticavrije productie van gezond én smakelijk vlees en op een energie-neutrale varkenshouderij. Daarnaast richt de stichting zich op het bewust maken van consumenten op de duurzame keuzes die er zijn en van de smaken van varkensvlees.
KDV is een doorontwikkeling van het Integrale Keten Beheerssysteem (IKB) en heeft bovendien het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.
In het maatschappelijk jaarverslag van de vleessector (2012) komen ook andere producenten in beeld. -
Holland Varken
Afnemers van varkens(vlees) in binnen- en buitenland vragen in toenemende mate om garanties en transparantie op het gebied van onder andere voedselveiligheid, diergezondheid, dierwelzijn en milieu. Het is daarom van cruciaal belang om tot één kwaliteitsmaatstaf in de Nederlandse varkenshouderij te komen.De POV en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) willen met het KetenKwaliteitsSysteem (KKS) Holland Varken gezamenlijk invulling geven aan deze maatstaf. Dit betekent concreet dat ze het Normenkader Holland Varken hebben ontwikkeld. Het Normenkader bevat spelregels en uniforme eisen voor ondernemers die zich bezig houden met het produceren en verkopen van varkens en varkensvlees. Hiermee kan de varkenssector afnemers op een transparante en eenduidige manier garanties geven over de wijze van produceren en de zorg voor de varkens.