search

Nieuws

’Importban China op herkauwers en producten wegens blauwtong

’Importban China op herkauwers en producten wegens blauwtong
26 oktober 2023 | Algemeen

Maandag 23 oktober heeft de Chinese overheid melding gemaakt van een importverbod voor herkauwers en hun producten vanuit Nederland. Dit vanwege de recente uitbraak van Blauwtong-ziekte onder schapen, geiten en runderen in Nederland.

Het is nog onduidelijk of het verbod zich ook uitstrekt tot vlees. Mocht dat het geval zijn, dan zal de exportsituatie voor de vleessector in Nederland niet wijzigen op dit moment. Voor schapen-/geitenvlees is er nooit toegang geweest tot de Chinese markt. De import van rundvlees was al eerder tijdelijk stilgelegd vanwege een atypisch BSE-geval. Atypische BSE kan spontaan optreden bij runderen en wordt niet veroorzaakt door menselijk handelen. Een dergelijk geval is niet besmettelijk en vormt dan ook geen enkel risico voor mens en dier. Ondanks dat er geen risico is stelt China altijd automatisch een importban in voor rundvlees, zodra een geval van atypische BSE geconstateerd wordt.

De COV is in nauw contact met de Nederlandse overheid en met de Chinese autoriteiten om meer duidelijkheid te krijgen omtrent de importban wegens Blauwtong. Blauwtong vormt geen gevaar voor de mens en is ook niet overdraagbaar via vlees of vleesproducten. ‘’