search

Nieuws

Nederlandse vleessector levert grote bijdrage aan Nederlandse economie

Nederlandse vleessector levert grote bijdrage aan Nederlandse economie
02 juli 2021 | COV-nieuws

Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse vleessector een grote economische bijdrage levert. De totale Nederlandse vleesketen is met 8,7 miljard euro goed voor 1,1 procent van het Nederlandse bbp en 1,3 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland (omgerekend 98 duizend voltijdbanen).

Voorkeur per land
Omdat in Nederland niet alle soorten vlees even populair zijn wordt een aanzienlijk deel van het in Nederlands geproduceerde vlees buiten onze grenzen gegeten. Zo gaan bijvoorbeeld veel hammen naar Italië en bacon juist naar Engeland. Op deze manier wordt het hele dier optimaal gebruikt en kan een redelijke prijs worden bereikt voor de consument.

Van de totale vleesexport bestaat 42% uit vers of bevroren rund-, kalfs- en varkensvlees. Pluimvee (41%) en ander vlees zijn de andere geëxporteerde vleesproducten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EU als grootste afzetmarkt
Van het geëxporteerde vlees blijft het meeste binnen onze eigen EU regio. Van het rund en kalfsvlees is dit 90%, en van het varkensvlees blijft 52% in de EU regio Nederland is hiermee een belangrijke voedselproducent voor het eigen achterland. 36% van de export komt werkelijk buiten de EU terecht, denk hierbij aan spareribs naar Amerika of varkenspoten naar China.