Transparantie over productnamen versterkt vertrouwen in de voedselketen
Het Europees Parlement heeft deze week vóór een voorstel gestemd om vleesbenamingen als ‘burger’, ‘steak’ en ‘worst’ voor te behouden aan producten van dierlijke oorsprong. Daardoor zouden termen als ‘veggieburger’ of ‘sojaworst’ op termijn niet meer zijn toegestaan voor plantaardige alternatieven. De maatregel is nog niet definitief. Het Parlement start nu onderhandelingen met de lidstaten over de verdere uitwerking van de wetgeving.
Volgens COV-voorzitter Manon Houben biedt het voorstel helderheid. “De consument moet weten wat hij koopt en wat erin zit. Of het nu dierlijk of plantaardig is: de naam moet passen bij het product. De meeste consumenten verwachten nu eenmaal dat producten met een duidelijke verwijzing naar een traditioneel vleesproduct ook daadwerkelijk vlees bevatten”
Houben wijst erop dat in andere sectoren die duidelijkheid al bestaat: “Kaas is een beschermde naam. Dat schept helderheid voor producenten én voor consumenten. Diezelfde lijn kan ook hier worden toegepast, zodat de discussie over naamgeving niet telkens opnieuw oplaait.”
De COV pleit voor praktische, Europese regels die bijdragen aan transparantie en een gelijk speelveld tussen categorieën van dierlijke producten. Heldere productinformatie versterkt het consumentenvertrouwen – en dat is in het belang van de hele voedselketen, van boer tot bord.