De totale Nederlandse vleessector biedt directe werkgelegenheid aan tenminste 12.000 werknemers en indirect aan tenminste nog eens zo'n 20.000 mensen.
Het economisch belang van de bedrijven die overwegend bij de COV zijn aangesloten danwel onder de CAO voor de Vleessector vallen, brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee op het gebied van veiligheid, kwaliteit, dierenwelzijn, duurzaamheid, arbeidsomstandigheden en opleiding voor de tienduizenden betrokken mensen.
De COV richt zich als ondernemersorganisatie op goed werkgeverschap en goede arbeidsomstandigheden voor alle medewerkers.
Goed werkgeverschap
De COV hecht veel waarde aan goed werkgeverschap en goede arbeidsverhoudingen en voert overleg met de bonden over onder meer arbeidsomstandigheden, flexarbeid en scholing.
De sociale partners worden ondersteund door een sociaal secretariaat.
Zie verder op www.vleeswerkt.nl
Collectiviteit
In de vleessector werken ruim 12.000 werknemers aan directe werkgelegenheid bij zo'n 300 bedrijven. Ongeveer 9.000 van deze werknemers vallen onder de cao voor de vleessector. Naast de cao kent de Nederlandse vleessector een collectieve pensioenregeling. Deze is met de pensioenregeling van enkele andere branches ondergebracht in het bedrijfstakpensioenfonds voor vlees, vleeswaren, gemaksvoeding en pluimveevlees (VLEP).
Flexibiliteit
De behoefte aan flexibiliteit in de vleessector is mede vanwege schommelingen in de aanvoer en productie erg groot. Een belangrijk deel van de arbeid in de sector wordt ingevuld met flexibele krachten. De bij de COV aangesloten ondernemingen maken alleen gebruik van gecertificeerde uitzendbureaus uit het register www.normeringarbeid.nl
-
Veiligheid voorop in slachterij
'Werknemers moeten in een slachterij hun werk goed kunnen doen. Dat betekent eerst en vooral dat er gewerkt wordt onder veilige omstandigheden', dat zegt sociaal secretaris Keetie Pronk, bij de COV verantwoordelijk voor het sociaal beleid.
‘De COV is als werkgeversorganisatie partij bij het samenstellen van de collectieve arbeidsomstandigheden (cao) waarin het arbeidsvoorwaardenpakket voor de hele vleessector wordt geregeld, dus ook voor die bedrijven die niet bij de COV zijn aangesloten. Veiligheid en welzijn zijn voor de werkgevers en de werknemers belangrijke thema’s’, aldus de sociaal secretaris.
Inmiddels zijn deze afspraken ook in de CAO vastgelegd.
Lees hier het hele interview. -
Arbeidsomstandigheden
De COV en de aangesloten ondernemingen hechten veel waarde aan goede arbeidsomstandigheden op het werk. Het werk in de sector vindt vanwege de zorg voor hygiëne en voedselveiligheid veelal plaats in een gekoelde omgeving. Daarnaast zijn sommige werkzaamheden fysiek zwaar en wordt er veel met machines en messen gewerkt. Samen met de vakbonden is een Arbocatalogus Vlees ontwikkeld. Hierin zijn voor werkgevers en werknemers de risico’s in kaart gebracht en zijn beheersmaatregelen en ‘best practices’ uitgewerkt. Aan enkele onderwerpen is speciaal aandacht besteed, zoals het RSI vraagstuk, de machineveiligheid en de werkdruk. De Arbeidsinspectie houdt in Nederland toezicht op de arbeidsomstandigheden. De COV controleert de aangesloten leden actief op naleving van de CAO.
Vleeswerkt.nl/vleeswarenwerkt.nl
De COV voert samen met FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en de Unie de websites vleeswerkt.nl en vleeswarenwerkt.nl. Op deze sites kunnen leden van de COV en de medewerkers informatie vinden over CAO en Pensioen, Arbo en Re-integratie, Opleidingen en Employability en afspraken ten aanzien van de inzet van flexibele arbeid. De sites worden beheerd vanuit het door de partners opgerichte Fonds Collectieve Belangen voor de Vleessector en de Vleeswarenindustrie.