Veiligheid en kwaliteit van vlees en vleesproducten moet door de gehele keten worden gewaarborgd.
Veehouders zijn verantwoordelijk voor de (borging van de) gezondheidsstatus van hun dieren. Slachterijen en (andere) vleesverwerkende bedrijven zijn dat voor de veiligheid en kwaliteit tijdens het hele slachtproces en de verdere verwerking.
De supermarkt is verantwoordelijk voor een juist opslag en verkoop van het product; de consument tenslotte voor de juiste behandeling en bereiding van het vlees.
Bedrijfsprocessen staan in Nederland onder toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit, de NVWA. Ook de (vlees)keuring heeft de overheid neergelegd bij deze organisatie.
Voor algemene achtergrondinformatie kunt u terecht op publiekssite www.vlees.nl.
Zie met name de themadossiers rond ‘Slacht en Verwerking’, Kwaliteit en Controle, Tracking & Tracing en bijvoorbeeld ook Etikettering & Labelling.
Daarnaast heeft Vlees.nl een belangwekkend themadossier over ‘Voedselveiligheid’.
Alles voor kwaliteit
Kwaliteit staat hoog in het vaandel van de leden van de COV.
De kwaliteitszorg is gefocust op hygiëne, onderzoek en vakmanschap.
Bij de vleesproductie is vooral EU-regelgeving bepalend, die geïmplementeerd is in Nederlandse regelgeving.
Toezicht
Bedrijfsprocessen van vleesondernemingen staan in Nederland onder (permanent) toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit, de NVWA. Ook de (vlees)keuring heeft de overheid neergelegd bij deze (eigen) organisatie.
De NVWA is permanent aanwezig bij slachterijen, veelal met meerdere dierenartsen. Daarnaast zijn op elk bedrijf rond het slachtproces dierenartsassistenten aanwezig om keuringen uit te voeren.
Van alle voedingssectoren kent de vleessector de meest strenge controleprocedures. Wettelijk verplichte keuringskosten rekent de overheid door aan het bedrijfsleven. Nederlandse vleesbedrijven betalen zodoende jaarlijks tussen de € 50 en 60 miljoen aan de NVWA.
Vleesbedrijven zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en kwaliteit van hun productieproces en hun producten. Wat de COV betreft kunnen bedrijven die goed presteren, volstaan met minder controles en toezicht door de NVWA. Bedrijven die ondermaats presteren verdienen verscherpt toezicht – en bij herhaaldelijke overtredingen stevige boetes met als uiterste consequentie sluiting van de onderneming. De COV ziet geen noodzaak in het structureel monitoren door de NVWA van alle bedrijven.
-
‘Alles onder één dak heeft veel voordelen’
Wij hebben als wereldmarktleider in kalfsvlees een ketenaanpak die zorgt voor gegarandeerde veiligheid, constante kwaliteit en efficiëntie. Kwaliteitsmanager Jacques de Groot van kalfsvleesintegratie VanDrie wijst erop dat binnen de integratie kalverhouderijen, kalvervoeders, slachterijen en zuivelgrondstofbedrijven allemaal actief zijn. ‘Alles onder één dak heeft veel voordelen.’
Lees hier het hele interview.
-
Samenwerking in toezicht
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) houdt continu toezicht op de slachterijen. Zo mag een dier pas worden geslacht als een dierenarts van de NVWA het dier levend heeft gekeurd. De geslachte dieren worden nogmaals gekeurd door officiële assistenten onder toezicht van de dierenarts. Dit is een waarborg voor zowel de diergezondheid als voor de voedselveiligheid.
Vleesbedrijven nemen steeds meer hun eigen verantwoordelijkheid. Daarom werkt de COV met de NVWA aan kaders voor een effectievere en efficiëntere samenwerking tussen de vleesbedrijven en de NVWA. Zo wordt in een pilot gewerkt aan een nieuwe manier van toezicht. Deze proef past bij het streven van de COV én de NVWA om de kwaliteit en doelmatigheid van het toezicht verder te verbeteren en de zogeheten toezichtslast voor de ondernemingen te verminderen. De NVWA wordt tijdens de pilot automatisch en digitaal geïnformeerd met relevante gegevens over bijvoorbeeld hygiëne en voedselveiligheid.
Het toezicht concentreert zich op het intensiever borgen van voedselveiligheid in de slachterij. De NVWA ontwikkelde protocollen om hygiëne en voedselveiligheid in het slachtproces te meten aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde gegevens. De bestaande keuringen en het toezicht door de NVWA op diergezondheid en dierenwelzijn blijft onveranderd. In 2013 wordt deze pilot verbreed naar meer diersoorten en dus meer vleesbedrijven.