search

Thema's

Keuring en Toezicht

Veiligheid en kwaliteit van vlees en vleesproducten moet door de gehele keten worden gewaarborgd.
Veehouders zijn verantwoordelijk voor de (borging van de) gezondheidsstatus van hun dieren. Slachterijen en (andere) vleesverwerkende bedrijven zijn dat voor de veiligheid en kwaliteit tijdens het hele slachtproces en de verdere verwerking.
De supermarkt is verantwoordelijk voor een juist opslag en verkoop van het product; de  consument tenslotte voor de juiste behandeling en bereiding van het vlees.
Bedrijfsprocessen staan in Nederland onder toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit, de NVWA. Ook de (vlees)keuring heeft de overheid neergelegd bij deze organisatie.

Voor algemene achtergrondinformatie kunt u terecht op publiekssite www.vlees.nl.
Zie met name de themadossiers rond ‘Slacht en Verwerking’, Kwaliteit en Controle, Tracking & Tracing en bijvoorbeeld ook Etikettering & Labelling.
Daarnaast heeft Vlees.nl een belangwekkend themadossier over ‘Voedselveiligheid’. 

Alles voor kwaliteit

Kwaliteit staat hoog in het vaandel van de leden van de COV.
De kwaliteitszorg is gefocust op hygiëne, onderzoek en vakmanschap.
Bij de vleesproductie is vooral EU-regelgeving bepalend, die geïmplementeerd is in Nederlandse regelgeving.

Toezicht
Bedrijfsprocessen van vleesondernemingen staan in Nederland onder (permanent) toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit, de NVWA. Ook de (vlees)keuring heeft de overheid neergelegd bij deze (eigen) organisatie.

De NVWA is permanent aanwezig bij slachterijen, veelal met meerdere dierenartsen. Daarnaast zijn op elk bedrijf rond het slachtproces dierenartsassistenten aanwezig om keuringen uit te voeren.
Van alle voedingssectoren kent de vleessector de meest strenge controleprocedures. Wettelijk verplichte keuringskosten rekent de overheid door aan het bedrijfsleven. Nederlandse vleesbedrijven betalen zodoende jaarlijks tussen de € 50 en 60 miljoen aan de NVWA.

Vleesbedrijven zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en kwaliteit van hun productieproces en hun producten. Wat de COV betreft kunnen bedrijven die goed presteren, volstaan met minder controles en toezicht door de NVWA. Bedrijven die ondermaats presteren verdienen verscherpt toezicht – en bij herhaaldelijke overtredingen stevige boetes met als uiterste consequentie sluiting van de onderneming. De COV ziet geen noodzaak in het structureel monitoren door de NVWA van alle bedrijven.

Recent gerelateerde informatie


nieuws

Documenten

Geen documenten beschikbaar

standpunten

Geen gegevens beschikbaar

 • Documenten  Geen documenten beschikbaar

  Nieuws  13 oktober 2017 | COV-nieuws
  Schone dieren
  Om de veehouders te wijzen op het belang om schone dieren aan te leveren voor de slacht heeft de COV...

  Standpunten  Geen documenten beschikbaar