Duurzaam varkensvlees: Nederlandse sector toont leiderschap in CO₂-reductie 🇳🇱
Uit een verkennende studie van Blonk Consultants blijkt dat de Nederlandse varkenshouderij een lagere CO₂-voetafdruk heeft dan andere grote Europese producenten. De Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) brengt deze uitkomsten actief naar buiten, onder meer met een publieksvriendelijke animatie.
De Nederlandse varkenshouderij produceert aantoonbaar milieuvriendelijker dan collega-sectoren in onder meer Duitsland, Spanje en Denemarken. Dat blijkt uit een recente verkenning door Blonk Consultants in opdracht van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa).
De studie bracht de CO₂-voetafdruk van varkensvleesproductie in kaart tot het moment waarop de slachtvarkens het bedrijf verlaten. Daarbij is gekeken naar emissies uit onder andere voerproductie, mestmanagement, transport en energie.
De uitkomsten zijn helder:
- In Nederland bedraagt de uitstoot in de zeugenhouderij 726 CO₂-equivalenten per 1.000 kilo varken.
- In de vleesvarkenshouderij is dat 1.753 CO₂-equivalenten.
Deze waarden liggen beduidend lager dan in de onderzochte buurlanden.
Volgens CoViVa zit het grootste deel van de uitstoot – tot wel twee derde – in het voer. Circa een kwart komt uit de stal, met name door methaan, ammoniak en lachgas. Nederland scoort hier gunstig door onder andere een hoger aandeel mestscheiding. Ook blijkt dat 40% van de Nederlandse varkensbedrijven energieneutraal werkt.
“Er wordt zoveel gesproken over de varkenshouderij. Wij vinden het belangrijk om dit positieve verhaal naar buiten te brengen,” aldus POV-voorzitter Linda Verriet.
CO₂-tool in ontwikkeling voor varkenshouders
Om varkenshouders te helpen hun eigen klimaatimpact beter in beeld te brengen, ontwikkelt de POV – met steun van de Europese Unie – een gratis rekentool. Hiermee kunnen bedrijven hun eigen CO₂-voetafdruk berekenen en gericht verduurzamen. De tool wordt stapsgewijs opgeleverd, te beginnen met het onderdeel ‘voer’, dat het grootste aandeel in de emissie heeft.
Meer weten?
📽 Bekijk het bericht op LinkedIn alsmede de korte animatie 'Carbon Footprint van Nederlands varkensvlees'.