search

Nieuws

Standpunt: Dierenwelzijn

Standpunt: Dierenwelzijn
06 mei 2024 | Algemeen

Toelichting
De wet- en regelgeving in Nederland streeft een hoog niveau van dierenwelzijn na. Het toezicht door de overheid op vleesketen is intensief, waarbij de grote slachterijen permanent toezicht van de NVWA genieten. 

Bovenop de publiekrechtelijke regelgeving heeft de COV  met haar leden een private gedragscode voor dierenwelzijn vastgesteld. Daarin staan bovenwettelijk aanvullende regels voor de COV leden slachterijen. Daarnaast worden producten afkomstig van dieren die gehouden zijn onder specifiek omschreven extra dierenwelzijnscondities, vermarkt in zogeheten Plusconcepten waarin de consument meer betaalt voor extra dierenwelzijn. 


Standpunt COV
COV en haar leden zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid om welzijn van dieren op de slachterij te borgen en waar mogelijk te verbeteren. De COV omarmt nieuwe inzichten op het gebied van dierenwelzijn, op voorwaarde dat deze gebaseerd zijn op deugdelijke wetenschap.


COV en haar leden onderkennen de vraag vanuit de maatschappij en de markt naar bepaalde welzijnsstandaarden. De bedrijven in de vleessector willen aan deze vraag voldoen door specifieke marktconcepten gericht op dierenwelzijn op te zetten met groepen veehouders.

Evenzo ondersteunt COV het streven om door middel van welzijnlabels de consument te helpen een bewuste keuze te maken op het gebied van dierenwelzijn. 

Drijfmiddelen mogen nooit onnodig pijn of stress veroorzaken. COV vindt dat het mogelijk moet blijven om elektrische drijfmiddelen op de slachterij te kunnen gebruiken wanneer de veiligheid van de medewerker in het geding is, of als andere drijfmiddelen niet blijken te werken. Het gebruik dient te worden geminimaliseerd en geregistreerd.

Ieder dier dat wordt geslacht bij een COV slachterij wordt deugdelijk bedwelmd voor het wordt gedood. Er zijn verschillende vormen om de dieren te bedwelmen. De methode van bedwelming kan niet los gezien worden van de methoden van hantering (opdrijven) voorafgaand aan bedwelmen.

COV is zich bewust van de maatschappelijke zorgen inzake diertransporten. Dit vraagt ook van COV een kritische blik op de eisen die aan diertransporten worden gesteld. Aanscherping van de huidige regels, zoals de Europese Commissie opgenomen heeft in de Farm to Fork Strategie en vooral ook effectieve controle daarop wordt door COV ondersteund. 
Kortere reistijden en lagere beladingsnormen zullen de maatschappelijke en politieke acceptatie van diertransporten vergroten, maar nieuwe regels dienen wel realistisch, wetenschappelijk onderbouwd en economisch verantwoord te zijn.
Op de slachterijen mogen geen dieren aankomen die niet transportwaardig zijn. Daarnaast zijn er dieren die wel getransporteerd kunnen worden, maar extra zorg nodig hebben. Deze categorie dieren staat niet als zodanig in de wet omschreven. COV vindt het van belang dat er met de sectorketenpartijen afspraken worden gemaakt over het transport van de dieren die extra zorg behoeven. COV staat voor een duidelijke toepassing van de richtsnoeren voor het transport van deze dieren met een goede private borging daarop. 

Wat doet de COV?
COV faciliteert en verzorgt kennisontwikkeling en kennisdeling op het gebied van dierenwelzijn in en rond het slachtproces. 

COV heeft de COV code Dierenwelzijn ingesteld, onderhoudt deze en handhaaft daarop. Daarnaast organiseert COV meerdere malen per jaar per diersoort bijeenkomsten voor de Animal Welfare Officers. Die bijeenkomst vindt plaats op een slachterij, waarbij na een uitgebreide rondgang aandachtspunten en verbetermogelijkheden worden besproken.  

Voor het minimaliseren van drijfmiddelen neemt COV deel aan een projectgroep met de overheid, NVWA en sectorpartijen.

COV neemt met de sectorpartijen deel aan een project waarbij praktische handvatten worden opgesteld, zoals een scholingsprogramma, foto- en videomateriaal en Quick Scans, om het gebruik van drijfmiddelen te minimaliseren.

In de COV code dierenwelzijn wordt het gebruik van elektrische drijfmiddelen tot een minimum beperkt. Hiervoor heeft COV een actieplan opgesteld om met de leden te komen tot minimalisatie van de drijfmiddelen. Indien gebruik toch noodzakelijk is dienen deze middelen op de juiste wijze te worden gebruikt.

Voor het transport bij hitte neemt COV deel aan een projectgroep met de overheid, NVWA en alle stakeholders, waarbij jaarlijks de zomerperiode wordt geëvalueerd en indien nodig het Hitteprotocol jaarlijks wordt aangepast. Daarbij is de COV ook betrokken bij het ‘Plan van aanpak voor hittestress bij landbouwhuisdieren’ en de acties die daaruit voortkomen voor de slachterijen.

COV neemt deel aan de werkgroep over transportwaardigheid van varkens volgens de richtsnoeren met de NVWA en andere stakeholders, zoals Vee&Logistiek, POV en TLN (Saveetra), om te komen tot invulling van de categorie dieren die extra zorg behoeven tijdens transport. 

Aangezien verduurzaming betrekking heeft op diverse onderwerpen, heeft COV afzonderlijke standpunten uitgewerkt voor: