search

Nieuws

Standpunt: Duurzaamheid, algemeen

Standpunt: Duurzaamheid, algemeen
06 mei 2024 | Algemeen

Toelichting
De Nederlandse vleessector is door de inspanningen van de gehele keten mondiale koploper geworden op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Nu heeft COV ook de ambitie voor de Nederlandse vleessector om mondiale koploper te worden op het gebied van verduurzaming. Verduurzaming van de voedselproductie staat hoog op de agenda van burger, nationale en Europese overheden en de consument. COV en haar leden willen daar graag invulling aan geven.


Standpunt COV
Voor COV en haar leden heeft verdere verduurzaming van de vleesproductie hoge prioriteit. Wij streven naar duurzaam, gezond, veilig en betaalbaar eten  en een waardevolle rol van dierlijke eiwitten in het menselijke menu.

Dit vraagt inspanningen van alle schakels in de keten. Daarbij willen COV en haar leden verantwoordelijkheid nemen voor het eigen deel van de inspanningen, maar ook waar dat nodig en gewenst als ketenregisseur sturing en versnelling geven aan deze verduurzaming in de andere productieschakels.

De COV is van mening dat verduurzaming ook op Europees niveau geregeld moet worden. Europa zou mondiaal de gouden standaard moeten zetten voor een duurzame voedselproductie. Bovendien is een regulerende aanpak op Europees niveau van belang voor een eerlijke concurrentiepositie voor de Nederlandse sector. 

In de verduurzaming van de vleesproductie vraagt COV nadrukkelijk aandacht voor de economische volhoudbaarheid als essentieel onderdeel van duurzaamheid. Ook moet afwenteling van schadelijke effecten naar tijd, ruimte en andere factoren zoals gezondheid voorkomen worden. 

Tot slot is COV van mening dat eerder bereikte resultaten niet uit het oog verloren mogen worden en dat duurzaamheidsregelgeving gebaseerd moet zijn op  objectieve wetenschappelijke inzichten.


Aangezien verduurzaming betrekking heeft op diverse onderwerpen, heeft COV afzonderlijke standpunten uitgewerkt voor: