Standpunt: Ontbossing
Toelichting
Door ontbossing ten behoeve van de productie van voedsel- en voedergewassen gaan in grote hoeveelheden bomen verloren. Dit leidt tot grote biodiversiteitsverliezen en draagt bij aan de opwarming van de aarde.
Voor de productie van hoogwaardig vlees van gezonde dieren is hoogwaardig veevoeder nodig met voldoende energie, vitaminen, mineralen en de juiste aminozuursamenstelling. Sojaschroot is een eiwitrijk product met een uitstekend aminozurenpatroon. Sojaschroot is een bijproduct van sojaolie. In Nederland wordt enkel soja(schroot) gebruikt die gecertificeerd vrij van ontbossing is.
In het kader van de Farm to Fork Strategie heeft de Europese Commissie recent een voorstel gepresenteerd voor het vermarkten van bepaalde ontbossingsvrije producten. Dit voorstel heeft betrekking op een aantal producten die volgens de Commissie ‘ontbossingsgevoelig’ zijn zoals soja, palmolie, koffie en cacao. Rundvlees is ook opgenomen in deze lijst. Met dit voorstel wil de Europese Commissie marktpartijen verplichten aan te tonen dat deze producten niet hebben bijgedragen aan ontbossing. Hoewel de aanleiding is de ontbossing buiten de EU en het voorstel gericht is op de import van deze producten, heeft het voorstel betrekking op alle producten (van de genoemde categorieën) die in de EU op de markt worden gebracht dan wel vanuit de EU worden geëxporteerd. Deze aanpak is noodzakelijk om dit voorstel WTO-bestendig te maken en niet te discrimineren tussen non EU-origine en EU-origine. Over dit voorstel hebben de Europese Raad en het Europees Parlement onlangs een (voorlopig) akkoord bereikt. De details van deze regeling moeten nog wel worden uitgewerkt.
Standpunt COV
Deze Europese regeling voor ontbossingsvrije productie zal voor de Europese en Nederlandse rund- en kalfsvleessector extra administratieve verplichtingen met zich meebrengen. COV is van mening dat de administratieve verplichtingen voor de Europese sector zo licht mogelijk moeten zijn en dat de focus moet liggen op die stappen in de keten die het meest directe effect op ontbossing hebben.
Daarnaast streeft de Nederlandse vleesketen naar minder afhankelijkheid van de import van soja(schroot) door teelt van eiwitrijke voedergewassen in Nederland en Europa en groter gebruik van bijproducten, waaronder Processed Animal Proteïns.
Wat doet de COV?
COV bepleit een licht en werkbaar regiem voor de Europese productie van rund- en kalfsvlees binnen de EU-regeling voor ontbossingsvrije producten aangezien de risico’s voor ontbossing door de Europese productie van rund- en kalfsvlees gering zijn.
COV bepleit uitbreiding van Europese productie van eiwitrijke voedergewassen en wil daar met haar ketenpartners aan werken.
COV bepleit de inzet van certificatie systemen voor ontbossingsvrije grondstoffenproductie als werkbaar alternatief voor dedicated productieketens.
Aangezien verduurzaming betrekking heeft op diverse onderwerpen, heeft COV afzonderlijke standpunten uitgewerkt voor: