Standpunt: Klimaatneutraliteit
Toelichting
Op Europees niveau is vastgelegd dat de broeikasgasemissies in 2030 met 55 procent moeten zijn gereduceerd ten opzichte van 1990 en dat de EU in 2050 klimaatneutraal dient te zijn. Om hier invulling aan te geven is in Nederland in 2019 een Klimaatakkoord gesloten tussen alle betrokken partijen. Dit akkoord bevat afspraken over reductie van broeikasgasemissies bij de productie van food en non-food in 2050, alsook halvering van de klimaateffecten van aankoopkeuzen door Nederlandse consumenten in 2050.
De vleessector heeft naast de industriële CO2 besparingsafspraken die zijn gemaakt in het klimaatakkoord ook te maken met de emissiereductie voor de veehouderij en de voedselconsumptie. Voor de voedselconsumptie is het doel om te komen tot een goede balans tussen duurzaam, gezond, veilig en betaalbaar voedsel en de juiste balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten.
Meer in het bijzonder zijn er voor voeding drie werkgebieden onderkend met onderliggende afspraken. De drie werkgebieden zijn:
- Streven naar een halvering van de voedselverspilling in de gehele voedselketen in Nederland in 2030 ten opzichte van 2015.
- Voor 2025 zijn – als onderdeel van het Klimaatakkoord – standaarden voor Carbon Footprint (CFP) als monitorings- en vergelijkingsinstrument geïmplementeerd en wordt door producenten van voedingsmiddelen deze standaard publiek inzichtelijk gemaakt.
- Verandering van consumptie. Partijen zijn van mening dat klimaatvriendelijke consumptie niet vanzelf zal gaan. Inzicht in effecten van de eigen consumptie kan de burger die anders wil consumeren, helpen.
Standpunt COV
COV erkent dat de productie van vlees net als diverse andere economische activiteiten een belangrijke bron van uitstoot van broeikasgassen is en daarmee effect op het klimaat kan hebben.
COV onderschrijft de ambities op nationaal, Europees en mondiaal vlak om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan door de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen. Een reductie van de uitstoot van methaan en CO2 bij de productie van vlees kan daar aan bijdragen.
COV realiseert zich dat verlaging van de CO2-voetafdruk van vlees inspanningen vraagt door de gehele keten. Daarbij heeft de fase van slacht tot consument slechts een beperkt aandeel in de totale uitstoot van broeikasgassen gerelateerd aan de consumptie van vlees. De grootste bijdrage van emissies in de vleesketen komt door productie en teelt van voeringrediënten en door emissies van mestopslag en mestverwerking.
De Nederlandse vleesketen heeft de emissie van broeikasgassen de laatste decennia al fors verlaagd. Een exacte berekening van de gerealiseerde reducties vindt momenteel plaats.
Door de hoge mate van efficiëntie bij de productie, aanwending van alternatieve diervoedergrondstoffen en innovatieve maatregelen wordt in Nederland al een deel van het varkensvlees geproduceerd met een footprint vergelijkbaar met die van Tofu (grondstof voor vleesvervangers) terwijl de voedingswaarde van het vlees hoger is.
De Nederlandse rundvleesproductie is in grote mate gekoppeld is aan de zuivelproductie. De CO2-emissie per kilogram product die toegewezen wordt aan dit rundvlees ligt daardoor veel lager dan voor rundvlees dat niet gekoppeld is aan de productie van zuivel.
Wat doet de COV?
De Nederlandse vleessector streeft naar een energie-neutrale bedrijfsvoering. Het doel is beperking van de broeikasgasuitstoot (verkleining Carbon Footprint) door reductie van het energiegebruik en de aanwending van duurzamere vormen van energie.
De Nederlandse vleessector heeft in convenanten met de overheid vanaf 1992 afspraken gemaakt over een gefaseerde vermindering van het energiegebruik en de toepassing van duurzame energiebronnen (Meerjaren Afspraken, MJA). Daarmee heeft de vleessector van 2005 tot 2020 een energiereductie gehaald van ruim 20%.
In de Routekaart Energiezuinige Vleessector heeft de Nederlandse vleessector in beeld gebracht welke besparingsmogelijkheden bedrijven hebben op energiegebied. Onderwerpen zijn: Energie-efficiency, Koelen & Vriezen, Conserveren, Nevenproducten en Keteninnovatie.
Tegelijkertijd zijn initiatieven opgezet om energie (biogas) te produceren uit afvalproducten uit het slachtproces.
COV bepleit de introductie en erkenning van de reële en praktisch bruikbare carbon footprint van vlees op basis van praktijkdata en werkt hier aan met collega-organisaties uit andere EU-lidstaten
COV zet zich in voor het berekenen van een reële footprint, berekend op basis van praktijkcijfers. Daarvoor zijn gegevens vanuit de diervoederproductie en veehouderij vereist, alsook een robuuste en betrouwbare data-infrastructuur. Voor de varkenssector werkt de COV binnen Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) verband aan een dergelijke infrastructuur middels blockchain.
COV werkt met Europese partnerorganisaties samen om de Europese standaard voor berekening van Carbon Foodprint (PEF methodiek) voor roodvlees te actualiseren naar de laatste normen en goedgekeurd te krijgen door de Europese Commissie.
Aangezien verduurzaming betrekking heeft op diverse onderwerpen, heeft COV afzonderlijke standpunten uitgewerkt voor: