search

Nieuws

Standpunt: Circulariteit

Standpunt: Circulariteit
06 mei 2024 | Algemeen

Toelichting
De Nederlandse productie van vlees is een duidelijk voorbeeld van een goed functionerende circulaire economie op mondiaal niveau. Enerzijds worden alle (vele) eindproducten optimaal verwaard. Anderzijds worden bij de productie van vlees restproducten uit andere voedingsmiddelen en grondstoffen die niet geschikt zijn voor humane voeding (door de varkens, kalveren en runderen) omgezet in waardevolle eiwitten.

Consumenten in de diverse regio’s van de wereld hebben sterk variërende voorkeuren voor de diverse vleesdeelstukken en ook de Nederlandse consument koopt slechts een deel van al de geproduceerde deelstukken. Dankzij de sterke marktstrategie van de Nederlandse vleessector worden toch alle deelstukken optimaal verwaard binnen de EU en daarbuiten. Bovendien worden veel niet voor humane voeding geschikte delen omgezet in waardevolle producten die hun weg vinden in cosmetica, medicijnen, etc.

De sterke marktstrategie van de sector draagt er ook aan bij dat de Nederlandse vleessector uitermate veerkrachtig is.


Standpunt COV
Hoewel de circulariteit van de vleesproductie in Nederland zeer hoog is, kan deze nog verder worden vergroot. Zo is er in bepaalde markten buiten de EU grote vraag naar bepaalde bijproducten van vlees die binnen de EU geen enkele waarde hebben. Optimale toegang voor deze producten tot die markten versterkt de circulariteit van de Nederlandse vleessector.

Vanwege de BSE-uitbraak is het gebruik van Processed Animal Proteins (PAP’s) – voorheen diermeel – in veevoer stopgezet. Onlangs is na een lang proces van onderzoek en discussie het gebruik van deze PAP’s weer vrijgegeven. Daarmee kunnen waardevolle producten uit het slachtproces weer tot waarde worden gebracht en opgenomen worden in de circulaire productie. COV vindt dat PAP’s zo veel mogelijk ingezet moeten worden, omdat dit de circulariteit van de vleesketen verder versterkt.

Ter bevordering van de circulariteit van de Nederlandse vleessector moeten er zo veel mogelijk circulaire grondstoffen (met name in het veevoer) gebruikt worden, die bij zo dicht als mogelijk bij, doch zo ver weg als nodig van de plaats van gebruik geproduceerd worden. 

Wat doet de COV?
COV werkt samen met de Nederlandse overheid  aan het bevorderen en behouden van toegang van Nederlandse vleesproducten (inclusief slachtbijproducten) tot mondiale markten om daarmee alle delen van het geslachte dier zo optimaal mogelijk te benutten. 

COV zet zich met andere marktpartijen in voor het wegnemen van de belemmeringen voor het gebruik en de geleidelijke introductie van Processed Animal Proteïns (PAP’s).

COV zet zich in voor het bevorderen van het gebruik van circulaire grondstoffen voor veevoeder, die zo dicht mogelijk bij de plaats van gebruik geproduceerd worden.


Aangezien verduurzaming betrekking heeft op diverse onderwerpen, heeft COV afzonderlijke standpunten uitgewerkt voor: