search

Nieuws

Herinvoering grenscontroles desastreus voor NL export

Herinvoering grenscontroles desastreus voor NL export
23 februari 2016 | COV-nieuws

Herinvoering van grenscontroles in Europa kost Europa naar schatting tussen de 470 en 1140 miljard euro. In tien jaar tijd zou dat verwoestende sociaal- economische effecten hebben op de hele EU. Dat stelt de Duitse Bertelsmann-stichting op grond van een onderzoek door het bureau Prognos.

Grenscontroles leiden tot hogere kosten en hogere prijzen voor de consument en dat zet de groei van de Europese economie onder druk, zo stellen de onderzoekers. In het meest optimistische scenario, met een prijsstijging van 1% van geïmporteerde goederen, bedraagt de economische schade voor de hele EU zo’n € 470 miljard bedragen. In een pessimistischer berekening gaan de onderzoekers uit van een prijsstijging van 3%. In dat geval loopt de schade voor de hele EU naar de € 1400 miljard.

Volgens voorzitter Aart de Geus van de Bertelsmann-stichting is het onderzoek een duidelijk argument tegen grenscontroles in Europa. ''Als de interne barrières in Europa weer worden opgetrokken zal het nog meer druk uitoefenen op de groei, die toch al zwak is'', aldus De Geus. ''Uiteindelijk betaalt het publiek een hoge rekening.’ De COV wijst erop, dat driekwart van de Nederlandse vleesproductie de landsgrenzen overgaan en deelt daarom de zorgen van De Geus.

Onderzoeksbureau Prognos keek onder meer naar hoe lang de paspoortcontrole in beslag zou nemen als de grenscontroles weer zouden worden ingevoerd. Langere wachttijden zorgen voor hogere transport- en personeelskosten voor exporterende bedrijven. Ook zouden ondernemingen grotere voorraden achter de hand moeten houden, omdat de kans op vertraagde leveringen zou toenemen.

Bron: nu.nl