search

Nieuws

Geurts: fraude en voedselveiligheid Europees aanpakken

Geurts: fraude en voedselveiligheid Europees aanpakken
05 februari 2016 | COV-nieuws

Voedselfraude moet breder worden aangepakt dan alleen op basis van gezondheidscriteria. Volgens Tweede Kamerlid Jaco Geurts is het bovendien een vraagstuk waarbij Nederland geen eigen koers moet varen, maar het vraagstuk veel meer in Europees verband moet benaderen.

Het CDA-kamerlid wees er in zijn toespraak tijdens de Algemene Ledenvergadering van de COV op, dat het zwaartepunt van de problemen met name ligt in lidstaten in het oosten en zuiden van de EU. Geurts: ‘Het is toch bezopen dat Europa niet eens een definitie van voedselfraude heeft vastgelegd’.

Het kamerlid ging verder in op de rol van de NVWA. Hij memoreerde dat de Tweede Kamer bij de Raad van State heeft gevraagd om de automatische doorrekening van de kosten voor keuring en toezicht aan het bedrijfsleven tegen het licht te houden en daarover te adviseren.

Verder benadrukt de parlementariër dat het van belang is, dat de NVWA toeziet op de invoer van buitenlands vlees en dat buitenlandse slachterijen zich ook houden aan de voedselveiligheidsregels en dat daar ook streng wordt toegezien.

Lees hier de hele toespraak van Jaco Geurts