search

Nieuws

Openstelling Canada: perspectief voor rundvlees, maar niet voor kalfsvlees

20 oktober 2015 | COV-nieuws | De openstelling van de Canadese markt voor Europees rundvlees biedt kansen voor rundvleesexporteurs. De COV is echter teleurgesteld dat de Europese Commissie en Canada hebben nagelaten om aanvullend afspraken te maken over de specifieke productgroep van het

De openstelling van de Canadese markt voor Europees rundvlees biedt kansen voor rundvleesexporteurs. De COV is echter teleurgesteld dat de Europese Commissie en Canada hebben nagelaten om aanvullend afspraken te maken over de specifieke productgroep van het kalfsvlees.

De EU-commissie heeft gemeld dat 19 EU-landen, waaronder Nederland, weer toestemming hebben om rundvlees naar Canada te exporteren. Brussel spreekt van een belangrijke stap en een stimulans voor producenten en exporteurs van rundvlees. Nederland heeft in rundvlees de nodige ondernemingen, die de openstelling mogelijk goed kunnen benutten.

Kalfsvlees
Naast het rundvlees is het potentiële belang van Nederlands kalfsvlees zo mogelijk forser. Het overgrote deel (ruim 90%) van de Nederlandse kalfsvleesproductie is bestemd voor de uitvoer. Het is wrang, dat juist deze productgroep – met de juiste bijbehorende product benamingen - niet in de deal is meegenomen.

De traditionele afzet (export) van kalfsvlees in bijvoorbeeld Zuid-Europa staat al enige jaren onder druk en nieuwe markten zijn meer dan welkom.

Canada is niet alleen een groot welvarend land met een groot potentieel consumentenpubliek voor kwalitatief goed Nederlands kalfsvlees. Het is bovendien een opmaat voor de Amerikaanse (VS) markt. Het kunnen ontwikkelen van nieuwe afzetmarkten voor kalfsvlees kan op het Noord Amerikaanse continent in de tientallen miljoenen euro’s lopen.

Contactpersoon: Dé van de Riet (079-3634922)