search

Nieuws

Vlees grootste sector in Nederlandse foodexport

Vlees grootste sector in Nederlandse foodexport
26 januari 2016 | COV-nieuws | De export van agrarische producten is vorig jaar naar recordhoogte gestegen. Op de landbouwbeurs 'Grüne Woche' in Berlijn maakte staatssecretaris Van Dam bekend dat de uitvoer met 700 miljoen euro is toegenomen tot 82,4 miljard euro.

Vlees is in 2015 de grootste bedrijfstak in de totale Nederlandse foodexport.
Dat blijkt uit cijfers die staatsecretaris Van Dam bekend heeft gemaakt op de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn.
De totale export van agrarische producten is in 2015 naar een recordhoogte van € 82,4 miljard gestegen, een stijging van 700 miljoen (1%) ten opzichte van vorig jaar, toen de export te maken kreeg met de importstop van Rusland.

Het aandeel van vlees zit op € 7,7 miljard, op de voet gevolgd door zuivel met € 7,2 miljard, groente met € 6,2 miljard en fruit met € 4,9 miljard.
De Nederlandse agrarische handel is voor driekwart gericht op de Europese Unie. Een kwart van de export ging naar Duitsland. Binnen de EU voert Nederland vooral tomaten, paprika's, komkommers, vlees, vis, eieren en kaas en andere zuivelproducten uit.

Van Dam benadrukte in Berlijn, dat Nederland vorig jaar ook nieuwe afzetmarkten heeft geopend. Zo kreeg Nederland als enige in de EU toegang tot de Amerikaanse markt voor eierproducten zoals eiwitpoeder voor hamburgers en softijs.
De staatssecretaris vindt dat Nederland zijn naam als tweede agrarische exporteur van de wereld weer heeft waargemaakt. Alleen de VS exporteren meer. Volgens Van Dam kan Nederland die positie alleen vasthouden als we blijven werken aan kennis en innovatie. Hij onderstreept dat Nederland marktleider is bij de export van melkrobots.

De Grüne Woche is de grootste beurs voor landbouw, tuinbouw en voedsel in de wereld. Er doen dit jaar 68 landen mee. Zo heeft Nederland een succesvol eigen Holland Paviljoen, waar ook de Nederlandse varkensvleesketen en de Nederlandse wereldmarktleider in kalfsvlees Van Drie Group aanwezig zijn.

Bron: ministerie van EZ
Infografiek: top vier Nederlandse foodexport