search

Nieuws

Rosenthal: versterk exportpositie varkensvleesketen

31 augustus 2015 | COV-nieuws | Voor een vitalere varkensvleesketen is een goede exportpositie cruciaal. Dat zegt oud-minister Uri Rosenthal in Boerderij Vandaag. De voormalig bewindsman is eerder dit jaar gevraagd om de kansen en bedreigingen voor de varkensvleesketen in kaart te brengen.

Voor een vitalere varkensvleesketen is een goede exportpositie cruciaal. Dat zegt oud-minister Uri Rosenthal in Boerderij Vandaag. De voormalig bewindsman is eerder dit jaar gevraagd om de kansen en bedreigingen voor de varkensvleesketen in kaart te brengen. Hij laat pal na het overleg van de varkenssector met staatssecretaris Dijksma een eerste oplossingsrichting doorschemeren. De COV, die deelgenomen heeft aan het gesprek met Dijksma, kijkt uit naar de verdere bevindingen van Rosenthal.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken heeft gesproken met varkenshouders, slachterijen en anderen in de NL varkensvleesketen. Zijn eerste constatering is dat supermarkten relatief veel macht hebben en varkenshouders betrekkelijk weinig. Bij dat alles zegt Rosenthal onder de indruk te zijn van de manier waarop de sector aan allerlei eisen en verwachtingen weet te voldoen: ‘Bewonderenswaardig’.

Eén van de oplossingsrichtingen voor de huidige marktsituatie ligt voor Rosenthal in de export. ‘De sector moet zijn exportpositie versterken. Met het Holland Varken (Pork from Holland) moeten nieuwe markten kunnen worden veroverd: ‘Met een goede vierkantsverwaarding valt dan ook meer rendement te behalen’, weet Rosenthal. Verder wijst hij – in eigen huis - op het belang van betere ketenintegratie.

Wat betreft het gesprek met staatssecretaris Dijksma meldt de COV dat Dijksma in elk geval al een speciale attaché heeft aangewezen voor het bevorderen van de export, te beginnen met China. Voor dat land met grote afzetmogelijkheden staat voor eind oktober een staatsbezoek gepland, met een sterk economisch karakter en met een delegatie uit het vleesbedrijfsleven.

Contactpersoon: Dé van de Riet (06 - 23512607)