search

Nieuws

World Meat Congress haalt de criticasters van de vleeswereld naar binnen

World Meat Congress haalt de criticasters van de vleeswereld naar binnen
10 oktober 2023 | Algemeen

Interview met Laurens Hoedemaker over het World Meat Congress van het IMS dat in de week van 9 oktober plaatsvindt in Maastricht.

In een interview met Foodlog legt COV-voorzitter Laurens Hoedemaker uit waarom het World Meat Congress dit jaar in Nederland plaatsvindt en waarom dat terecht is. Het gaat over de wereldwijde koploperspositie, bijvoorbeeld op het vlak van milieu, dierenwelzijn, kwaliteit, vierkantsverwaarding, exportpositie en duurzame innovatie. Maar ook: over een antwoord op de vraag of vlees wel zo onder vuur ligt in Nederland. “Vlees ligt vooral onder vuur bij een klein groepje, dat alleen wél heel vocaal is en daarmee de politieke discussie domineert. Bij de meerderheid van de Nederlanders staat vlees nog altijd gewoon op het menu.”

Tegen die achtergrond is het een uitgelezen moment om het tweejaarlijkse World Meat Congress nu in Nederland te houden. Uitdaging, discussie en dialoog zijn daarbij kernwoorden; het delen van heel veel informatie over nieuwe ontwikkelingen zowel in de landbouw, als bij de vleesproductie als voor de consument. "We halen de buitenwereld die de vleeswereld kritisch bekijkt, naar binnen", zegt Hoedemaker. Tot de sprekers behoren onder meer Jason Clay van het WWF, Gemma Willemsen van de Dierenbescherming, hoogleraar Luc van Loon van Maastricht University en Maarten Bosch van Mosa Meat. “Juist door de nuances van vlees te bespreken in 'het hol van de vooroplopende leeuw' gaan we de dialoog aan met de criticasters.”

Geslaagd is het congres "Als we echt de dialoog over verduurzaming en verbetering van de wereldwijde vleesproductie in een hogere versnelling krijgen”, aldus de COV-voorzitter.

Lees hier het hele interview op Foodlog.