search

Nieuws

Veiligheid voorop in slachterij

Veiligheid voorop in slachterij
22 januari 2016 | COV-nieuws

'Werknemers moeten in een slachterij hun werk gewoon goed kunnen doen. Dat betekent gezien de aard van het werk dat er eerst en vooral gewerkt moet kunnen worden onder veilige omstandigheden,' dat zegt sociaal secretaris Keetie Pronk, bij de COV verantwoordelijk voor het sociaal beleid.

De COV is als werkgeversorganisatie partij bij het samenstellen van de collectieve arbeidsomstandigheden (cao) waarin het arbeidsvoorwaardenpakket voor de hele vleessector wordt geregeld, dus ook voor die bedrijven die niet bij de COV zijn aangesloten. Veiligheid en welzijn zijn voor de werkgevers en de werknemers belangrijke thema’s, aldus Keetie Pronk. ‘Zeker vanwege de specifieke omstandigheden in onze sector, zoals het werk in een koude omgeving met het gebruik van allerlei machines en messen.’

De werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de werknemers. Die moeten kunnen werken in optimale werkomstandigheden. ‘Dit voorkomt niet alleen lichamelijke klachten, maar stimuleert tegelijk de persoonlijke motivatie en daarmee de productiviteit.' Inmiddels zijn deze afspraken ook in de CAO vastgelegd.

Klik hier voor het volledige interview met Keetie Pronk.