search

Nieuws

EU-regels ontbossing roepen vraagtekens op

EU-regels ontbossing roepen vraagtekens op
12 december 2022 | Algemeen

Bedrijven, die producten in de EU willen verkopen, moeten verklaren dat bestanddelen ervan niet bijdragen aan ontbossing. Daarover hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en lidstaten een akkoord gesloten.
Het Nederlandse bedrijfsleven (COV, FNLI, Nevedi) onderschrijft, dat ontbossing moet worden tegengegaan, maar de nieuwe EU-regels roepen wel vragen op. De COV ziet vooral het grote risico op extra administratieve lasten voor een probleem dat in Nederland niet bestaat.

Volgens de Commissie zorgt de nieuwe wet dat een reeks belangrijke goederen niet langer bijdragen aan ontbossing. Zodra de regels in werking treden, dienen alle betrokken bedrijven strenge zorgvuldigheidseisen te stellen als zij producten op de EU-markt brengen.

Vleessector: regeling schiet door

De regels gelden ook voor productie binnen de EU en voor export vanuit de EU, benadrukt Frans van Dongen van de COV. Hij onderschrijft het belang van bescherming van bossen. ‘Het is positief is dat hier meer aandacht voor komt. Producenten in bijvoorbeeld Brazilië moeten met garanties komen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. Nederlandse importeurs houden hier al rekening mee.

De regeling, die nog moet worden uitgewerkt, dreigt door te schieten. Van Dongen: ‘Straks moeten ook Nederlandse producenten van onder meer rundvlees aantonen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. Dat kan leiden tot extra administratieve lasten om iets te voorkomen dat in Nederland helemaal niet bestaat.

Het parlement en de EU-lidstaten moeten de verordening nog formeel goedkeuren. Lees het hele artikel op: Agribusiness