search

Nieuws

Nieuwe PO regeling varkensvlees slaat aan

Nieuwe PO regeling varkensvlees slaat aan
12 januari 2016 | COV-nieuws

Nederland heeft flink ingeschreven op de jongste regeling voor particuliere opslag van varkensvlees. Zo blijkt uit een eerste overzicht van de Europese Commissie over de regeling die per 4 januari loopt.

De eerste week zijn aanvragen ingediend voor de opslag van ruim 46.500 ton varkensvlees. Dit is fors (2,5x) meer dan in de eerste week van de vorige regeling toen ruim 20.000 ton varkensvlees met EU subsidie is opgeslagen. Spanje en Duitsland zijn samen goed voor de meeste aanvragen: beide rond de 25% van het totaal; Nederland volgt met bijna 14%; de Denen tegen de 13%.

De commissie verklaart de extra belangstelling vooral uit de hogere vergoeding van € 250 tot 264 per ton, afhankelijk van de opslagtermijn en het product. Dit is zo’n 20% meer dan in 2015. Ook de lagere varkensprijs zou een rol spelen, alsmede het gegeven dat ook vetten worden opgeslagen.

Naast interesse in de opslag van vetten, vinden vooral varkenspoten de meeste aftrek (zo’n 18.700 ton in de eerste week). Voor buiken is ruim 3.000 ton opslag aangevraagd en een vergelijkbare hoeveelheid aan middenstukken en hammen.