search

Nieuws

Interview met COV-lobbyist in Brussel- “TTIP is als een etappe in de Tour de France”

Interview met COV-lobbyist in Brussel- “TTIP is als een etappe in de Tour de France”
31 december 2015 | COV-nieuws

“Ik vergelijk de TTIP-onderhandelingen wel eens met een etappe in de Tour de France. In het eerste en vlakke deel gebeurt nog weinig. Wielrenners fietsen rustig mee en sparen zich voor het slotstuk met flinke beklimmingen en steile afdelingen en uiteindelijk de finish. Ik ben dus benieuwd wat er uit de beslissende fase van de onderhandelingen gaat komen.”

Frans van Dongen is directeur International Affairs bij de COV. In Brussel is hij de dossierverantwoordelijke voor het vrijhandelsakkoord TTIP. Dit zogenoemde Transatlantic Trade and Investment Partnership gaat over méér vrije marktwerking tussen de VS en Europa. Gesprekken hierover zijn al in 2013 al gestart.

Serieuzer
Van Dongen vindt dat in die twee jaar ,,eigenlijk niet veel” is gebeurd. ,,Volgens een zelf opgelegde einddatum zou eind 2014 al een handelsakkoord moeten zijn gesloten. Die datum is uitgesteld naar eind dit jaar, maar ook dat wordt niet gehaald. Maar wellicht dat vóór november 2016 er wel iets door de EU en VS zal worden ondertekend.” De nieuwe deadline van november 2016 heeft te maken met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, in die maand. In januari 2017 vertrekt de huidige president Obama en maakt dan plaats voor een opvolger. Er komen dan ook nieuwe mensen aan de onderhandelingstafel over TTIP te zitten. ,,Dat is vanuit de VS en de EU niet wenselijk”, zegt Van Dongen. “De VS hebben tot nog toe geen ambitieus bod gedaan, maar het wordt serieuzer.”

Varkensvlees ‘gevoelig’
Varkensvlees is niet het belangrijkste waarover onderhandeld wordt. Tot nu toe is het varken of varkensvlees zelfs niet één keer ter sprake gebracht, weet Van Dongen. ”Varkensvlees prijkt echter wel op de lijst van ‘gevoelige sectoren’ die in het eindspel worden ingezet. Voor de varkenssector is de uitkomst enorm belangrijk, maar het is zorgelijk dat het dit facet pas vlak voor een akkoord ingevuld gaat worden. Hoe het ook zij, de TTIP zal er niet door stuklopen.”

Het is volgens de Van Dongen van belang de totstandkoming van TTIP nauwlettend te volgen. Ook voor de varkenssector. Zo kent Van Dongen recente voorbeelden van slechte handelsakkoorden met Canada en Oekraïne. ,,Er had minder weg gegeven moeten worden, maar de EU wilde té graag een deal sluiten. Zo is met Canada afgesproken dat 80.000 ton varkensvlees per jaar afgezet mag worden op de Europese markt en voor (met) Oekraïne is dat 40.000 ton. Dat is substantieel meer dan het uitgangspunt was van de EU-varkensvleesketen.”

Handelsbalans positief
De impact van die ‘slechte’ akkoorden met zulke ‘kleine’ landen is te behappen, maar Van Dongen heeft vrees voor ,,de optelsom”. Die kan ook effect hebben op TTIP, legt hij uit. “Eén keer vrijgevig zijn is goed. Maar dat moet je niet blijven doen over de ruggen van onze varkenshouderijfamilie. Want hoe meer varkensvlees uit een land met lage kostprijs als de VS binnen een TTIP-akkoord naar de EU kan komen, hoe slechter het resultaat zal uitpakken voor de Europese varkenshouderij.”

Gunstig is dat de handelsbalans met de VS wat betreft varkensvlees positief is. ,,De VS is een belangrijk exportland voor met name spareribs. Hiervoor betalen de Amerikanen een goede prijs. De EU exporteert voor ongeveer 400 miljoen euro aan vleesproducten, terwijl er voor circa 300 miljoen euro wordt geïmporteerd. Maar we moeten ook niet vergeten dat we de rest van de wereld keihard nodig hebben voor de totale verwaarding van onze varkens. Al die verschillende markten dragen bij aan het rendement, wat ook nodig is om het produceren van varkensvlees te blijven verduurzamen.”

Lees verder het standpunt van de COV ten aanzien van TTIP en klik hier voor het artikel gepubliceerd in het Vakblad Varkens.nl