search

Nieuws

Vlees belasten is en blijft onzalig idee

Vlees belasten is en blijft onzalig idee
13 november 2019 | Algemeen

Het eenzijdig – in Nederland - belasten van vlees is en blijft en onzalig idee. Dat stelt de COV in reactie op initiatieven van de zogeheten TAPP Coalitie, die het fiscale instrument maar weer eens van stal halen.
Op basis van een forse vleesbelasting (bij de slacht) zou een speciaal fonds ingesteld moeten worden, met vele honderden miljoenen aan euro’s, waarmee met allerlei verdeelsleutels doelen rond de verduurzaming en het dierenwelzijn zouden moeten worden bevorderd.

De COV gelooft niet in deze aanpak en gaat er vanuit dat ‘maatschappelijke doelen’ vooral uit de markt gehaald moeten kunnen worden. Bovendien, zo stelt de COV, gaat het plan nogal voorbij aan het feit dat – naast de binnenlandse afzet - de vleeshandel in Europa en de afzet (vierkantsverwaarding) met name ook in Azië een bepalender rol spelen in de algehele prijsvorming: de export is dé pijler waar de verduurzaming in eigen land op rust. Van een aanpassing van het issue paper, waar de TAPP Coalitie om had gevraagd (..) kan geen sprake zijn: dat COV standpunt staat pal.
Lees verder