search

Nieuws

Nederlandse vleesindustrie toont zich prominent in China

Nederlandse vleesindustrie toont zich prominent in China
16 mei 2018 | COV-nieuws | Samen met haar varkensvleesexporterende leden is de COV deze week op meerdere vlakken nadrukkelijk actief in Shanghai, China.

Naast deelname aan de SIAL beurs zelf in Shanghai heeft de COV de aanwezigheid van honderden Chinese vertegenwoordigers uit de handel, food service en retail in Shanghai vanwege deze SIAL, aangegrepen om een grootscheeps vlees event te organiseren dat geopend werd door de EU Landbouwcommissaris Phil Hogan. Daarnaast hebben de COV en enkele van hun leden ook deelgenomen aan een Meat industry bridge georganiseerd door de China Meat Association (CMA).

SIAL Shanghai is de grootste Food Exhibition in Azie met meer dan 100.000 professionele bezoekers. Veel van deze bezoekers komen uit de vleessector. Voor de COV en haar leden een uitgelezen mogelijkheid om zich te tonen aan de Chinese vlees professionals. Als onderdeel van haar 'Trusted Pork' promotiecampagne heeft de COV van 16 tot en met 18 mei 2018 met succes deelgenomen aan de SIAL.Omdat de beurs dit jaar ook bezocht werd door EU Landbouwcommissaris Hogan als onderdeel van zijn High Level Mission om EU export te stimuleren, heeft de COV het initiatief genomen om een High Level Meat Event te plannen tijdens de SIAL met als key note speaker Commissaris Hogan. Een van de andere key speakers bij dit event, dat in samenwerking met de Chinese Meat Association is georganiseerd, was Francis Kint, CEO van VION.
Centraal tijdens dit event stond versterking van de handelsrelatie tussen de EU en China voor vlees. Zo sprak EU Commissaris Hogan tijdens zijn openingsspeech over het hoge niveau van voedselveiligheid en kwaliteit van Europees varkensvlees en rund- en kalfsvlees. En ook over het grote belang van de Chinese markt voor de Europese exporteurs en de Europese ambitie om deze belangrijke markt te blijven voorzien van producten die aan de Chinese wensen voldoen. Francis Kint heeft in zijn presentatie de rol van Nederland als 2e grootste exporteur van landbouwproducten benadrukt. En belangrijk rol die Nederland ook vervult bij de export van vlees. Daarbij heeft hij ook aangegeven hoe de Nederlandse sector aanvullende garanties geeft op het gebied van kwaliteit, veiligheid, traceerbaarheid en dierenwelijn dankzij de Nederlandse ketenconcepten.
                                                                                                                                                                             

Op dit event heeft COV 140 Chinese gasten ontvangen. Het High Level Meat Event werd afgesloten met een toast op een succesvolle handelsrelatie met China.

Om deze relatie nog verder te versterken heeft de COV vorig jaar een partnership afgesloten met haar Chinese zusterorganisatie CMA. Kern van deze samenwerking is dat van COV kant kennis overgedragen wordt, o.a. omtrent ketencontrolesystemen. De CMA heeft daarbij op zich genomen om Nederlandse exporteurs in contact te brengen met Chinese afnemers. Aan een daarvoor georganiseerde Chinese Meat industry bridge in Shanghai juist voorafgaand aan de SIAL heeft de COV samen met enkele van haar leden deze week deelgenomen. 

Contactpersoon: Frans van Dongen (fvdongen@cov.nl)