search

Nieuws

Bestendigen Chinese betrekkingen cruciaal voor NL vlees

Bestendigen Chinese betrekkingen cruciaal voor NL vlees
12 april 2018 | COV-nieuws | ‘Open handelsbetrekkingen zijn voor heel Nederland van het grootste belang. Dat geldt zeker ook voor onze Nederlandse vleesexport maar daarmee voor de vleesketens in ons land.’

Dat zegt COV voorzitter Jos Goebbels, die momenteel deel uitmaakt van een zware handelsmissie in China onder leiding van Premier Rutte en minister Schouten van Landbouw.

‘Het belangrijkste doel is de handelsbetrekkingen met China (nog) sterker te maken,’ meldt Goebbels, ‘maar de missie heeft ook als thema ‘What’s in for China’. De focus ligt niet alleen op gekende handelsregio’s zoals Guangzhou, maar er is ook een tweedaags bezoek aan Xian. Dit is een gebied dat nog in ontwikkeling wordt gebracht. Om vorm te geven aan de samenwerking heeft de delegatie, met onder meer leden van de COV en de VNV, bedrijfsbezoeken gebracht aan (proef) boerderijen en een slachterij. Aansluitend is een groot seminar georganiseerd waarbij ook Landbouwminister Schouten aanwezig was.

De presentatie van de COV voorzitter over de samenwerking met de China Meat Association (CMA) is goed ontvangen, omdat het een praktische ‘hands-on’ samenwerking betreft. Goebbels: ‘Learning by doing' staat voorop. De belangrijkste focus ligt op voedselveiligheid, kwaliteitssystemen en constante borging van kwaliteit en tevens de logistiek. Allemaal zaken waar Nederland sterk in is en zich weer goed mee op de kaart heeft kunnen zetten. Goed transport is in het grote China overigens een bijzondere uitdaging omdat transportverliezen er soms oplopen tot 50%.’

De COV voorzitter is tevreden over het resultaat; ‘Veel Chinese bedrijven wilden graag participeren. Dat kunnen we verder inrichten met onze Chinese zusterorganisatie de CMA, waar we goede contacten mee onderhouden.’ De missie bood gelegenheid tot matchmaking en verdere uitbouw van contacten met Chinese bedrijven maar ook met overheidsvertegenwoordigers van Xian en Guangzhou. ‘Ook dat is in de relaties cruciaal, niet alleen om directe vleesexport mede mogelijk te maken, maar uiteindelijk voor de hele Nederlandse vee- en vleessector’.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het Ministerie van LNV na afloop van de missie.