search

Nieuws

AD: 'het nieuwe slachten is diervriendelijk'

AD: 'het nieuwe slachten is diervriendelijk'
21 november 2017 | COV-nieuws | De nieuwe runderslachterij van Ameco in Apeldoorn is de eerste in Nederland die ideeën van de Amerikaanse zoöloog en dierenactiviste Temple Grandin toepast.

Bert van den Berg van Dierenbescherming Nederland, spreekt in het Algemeen Dagblad van een win-winsituatie. ,,Het is beter voor het dierenwelzijn en voor de kwaliteit van het vlees'', zo zegt hij.

Temple Grandin is een hoogleraar aan de universiteit in Colorado die, zo stelt ze zelf, zich door haar autisme en hoogbegaafdheid goed kan inleven in runderen en varkens. Haar stelling in het kort: sluit aan bij de eigenschappen van varkens en koeien, ook in slachterijen. Van den Berg: ,,Als je dat doet, gaan ze veel rustiger naar de bedwelmingsplek. Een dier wil niet gedwongen worden.''

Van den Berg is enthousiast over Grandin en de weg die slachterijen inslaan, met Ameco als voortrekker. ,,Nieuwbouwslachterijen in Leeuwarden en Enschede zijn er nu ook mee bezig.'' Hier en daar worden in bestaande slachterijen Grandins principes toegepast.

Eis
Van den Berg verwacht dat binnen tien tot twintig jaar alle slachterijen in Nederland met de principes van Grandin werken. In elk geval gaat de Dierenbescherming dat eisen bij slachterijen die van het Beter Leven Keurmerk gebruik willen maken.

Ook Wakker Dier is volgens het AD enthousiast over de opzet bij Ameco. Woordvoerder Casper Schrijver: ,,We kennen de ideeën van Grandin; daar staan we achter. Deze slachterij hebben we nog niet gezien, dus met een slag om de arm: als het goed wordt uitgevoerd, dan is dit toe te juichen.''