search

Nieuws

High-tech oormerken

High-tech oormerken
17 november 2016 | COV-nieuws | Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) gaat werken met geavanceerde oormerken. Deze zogeheten RFID-oormerken leveren varkenshouders en slachterij (Westfort) gedetailleerde informatie over de ontwikkeling van elk individueel dier.

De oormerken en de bijbehorende app verstrekt KDV aan alle varkenshouders, die deelnemen aan het Antibioticavrij Leven-concept.

De techniek achter de nieuwe oormerken is uitvoerig en met succes getest op vijf varkensbedrijven. De RFID-oormerken worden komende maanden in stappen aangeboden. De Ultra High Frequency chips (UHF) geven straks informatie waardoor het mogelijk is om individuele dieren te monitoren en te managen.

Volgens Jaap de Wit jr. (Westfort / KDV) is dit Smart-Farming project een uitgelezen voorbeeld hoe je als keten innovatief bent en relevant blijft: ‘Wij onderzoeken, ontwikkelen en ondersteunen nieuwe technieken waar onze varkenshouders echt iets aan hebben. De marktwaarde per varken kan tientallen euro’s per dier gaan verschillen. Voor boeren is het interessant om de ontwikkeling van elk dier apart te kunnen analyseren. Waarom presteert het ene varken beter dan het andere en met welke middelen kan ik zorgen dat ik meer toppers lever? Daarvoor heb je detailinformatie nodig over het dier, de voeding en gezondheid. Die informatie kunnen wij straks terugkoppelen aan onze leveranciers, de varkensboeren.’

Het verzamelen van dier-specifieke informatie is volgens Westfort kostbaar en werd tot nu toe alleen op kleine schaal gedaan voor fokkerijorganisaties en veevoederbedrijven. Met de nieuwe UHF-chips stelt KDV (Westfort) de techniek op schaal te kunnen invoeren. Zo krijgen individuele varkenshouders Smart Farming-tools in handen om hun bedrijfsvoering verder te optimaliseren.

Trudy van der Ven-Verschuuren, boerderijcoach: “We zijn de eerste die zo’n systeem grootschalig invoeren. De oormerken worden komende weken eerst bij twintig varkenshouders getest. Vervolgens willen wij in 2017 opschalen bij de overige KDV+ deelnemers. Naast de RFID-oormerken heeft het systeem een reader, een speciale app en zorgvuldig samengestelde rapportages. We gaan de ondernemers bij de invoering zoveel mogelijk coachen’.

Over KDV
Smaakvol varkensvlees, met respect voor milieu én dier. Dat is waar Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) sinds 1997 voor staat. KDV is een innovatief samenwerkingsverband van meer dan 300 Nederlandse boeren én producenten, een slachterij (Westfort), grossiers, slagers, retailers, cateraars en vleeswarenproducenten. KDV streeft naar een optimale balans tussen welzijn én milieu en heeft de gezondheid van de dieren als topprioriteit.