search

Nieuws

COV: scherp zijn en blijven op fraude met voedsel

COV: scherp zijn en blijven op fraude met voedsel
04 oktober 2016 | COV-nieuws | Volgens de Consumentenbond gaan producenten en aanbieders van levensmiddelen regelmatig over de schreef en is de echtheid van producten nog te vaak in het geding.

De bond onderzocht ruim 150 producten en één op de vijf keer was het product niet wat het zou moeten zijn. De Consumentenbond heeft afwijkingen vastgesteld bij onder meer manukahoning, lamsvlees, olijfolie en oregano. Zo bleek lamsvlees (curry) bij 6 van 57 onderzochte slagerijen en kleine supermarkten te zijn vermengd met ander vlees of zelfs vervangen door rund of kalkoen. De Consumentenbond stelt dat er nog volop werk aan de winkel is voor de verschillende branches en de overheid om fraude waar mogelijk te helpen voorkomen.

De COV stelt dat vertrouwen in voedsel een kostbaar goed is en dat levensmiddelenproducenten scherp moeten blijven op de authenticiteit van het product.De COV vindt het goed en logisch, dat voedingsmiddelen in den brede kritisch gevolgd worden. Waar vlees er in de berichtgeving naar buiten vaak als topic uitgelicht wordt, blijkt deze productgroep echter op een vijfde plaats terug te vinden vanwege de geconstateerde onregelmatigheden bij lamsvlees. Wat de COV betreft mag de authenticiteit van vlees en daarmee de gegarandeerde veiligheid niet ter discussie staan en verdwijnt de productgroep vlees helemaal uit dit soort lijstjes en berichten.