COV betreurt Franse ‘pilot’ rond herkomstetikettering
Deze week heeft de Europese Commissie groen licht gegeven aan Frankrijk om twee jaar lang een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel als ingrediënt in voedingsmiddelen 'uit te mogen testen'. De COV ziet dit Franse initiatief als een vorm van protectionisme, wat afbreuk doet aan de vrije interne Europese markt. Wat de COV betreft moet de Nederlandse overheid stappen zetten om deze ontwikkeling een halt toe te roepen.
Het invoeren van verschillende etiketteringsregels voor producten gemaakt binnen of buiten Frankrijk vormt een handelsbarrières. Franse producenten moeten komende twee jaar de herkomst van vlees of zuivel in hun producten op het etiket aan te duiden, dus ook als grondstoffen uit andere lidstaten komen. Franse ondernemingen zullen geneigd zijn vooral in te kopen bij Franse vlees- en zuivelleveranciers.
De COV is voorstander van meer transparantie in de keten, maar ziet in verplichte herkomstetikettering geen goed instrument. Zo wordt het bedrijfsleven opgezadeld met het veelvuldig moeten aanpassen van etiketten, met bijbehorende kosten en complexiteit van productie en logistiek. Daarnaast heeft het een ongunstige uitwerking op de optimale verwerking van reststromen.
De Franse pilot past niet in het beleid van dezelfde Europese Commissie waar eerder gesteld is dat de consument niet bereid is te betalen voor een verplichte herkomstetikettering, dat de administratieve lasten niet te overzien zijn en dat het een negatieve impact op de Europese handel zou hebben.