search

Nieuws

Geen hogere kans op diabetes type 2 met gezonde portie vlees

Geen hogere kans op diabetes type 2 met gezonde portie vlees
24 september 2024 | Algemeen

Mensen die bewerkt vlees (kant en klare producten) vervangen door onbewerkt vlees verlagen daarmee het risico op het krijgen van diabetes type 2. Dit is één van de uitkomsten van nieuw onderzoek over vleesconsumptie en diabetes type 2. Het onderzoek laat vooral zien dat het eten van een gezonde portie vlees vrijwel geen invloed heeft op het ontstaan van dit type diabetes. Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinologie publiceerde het onderzoek in september 2024.

Media ontketenden een onterechte hype over de publicatie. In sommige berichten viel te lezen dat het eten van twee plakjes ham per dag al ongezond zou zijn; dit zou het risico op diabetes al flink verhogen. De kanttekeningen bij het onderzoek, alsmede de echte risicofactoren (ongezonde eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging) waren gemakshalve buiten beschouwing gelaten.

Risico’s van vleesconsumptie in perspectief
De onderzoekers keken naar de vleesconsumpties van 31 groepen mensen uit verschillende landen, die langere tijd waren gevolgd. In totaal ging het om 2 miljoen mensen. Bij 5,5% van deze mensen werd na verloop van tijd diabetes type 2 vastgesteld. De onderzoekers constateerden dat bij een dagelijkse consumptie van 100 gram onbewerkt roodvlees, het risico op diabetes met 10% toeneemt. Nederlanders eten gemiddeld 70 gram roodvlees (bewerkt en onbewerkt) per dag. De onderzoekers konden niet vaststellen of dit iets verhoogde risico door het vlees op zich komt, of door de wijze waarop het vlees is bereid. Ook kon een andere, minder gezonde levensstijl bij de grotere vleeseters niet worden uitgesloten. Veel belangrijker is echter dat dit percentage bijzonder gering is in vergelijking met de echte boosdoeners: overgewicht (290% meer kans op diabetes) en obesitas (1700% meer kans op diabetes).

Ongezonde toevoegingen verhogen risico
Bewerkt vlees – kant en klare producten met vaak te veel zout, suiker en andere toevoegingsmiddelen – vormt een iets groter risico. Per 50 gram bewerkt vlees is er 15% extra risico op diabetes type 2. Niet het vlees op zich, maar de ongezonde toevoegingsmiddelen zorgen voor iets meer risico. De onderzoekers concluderen dat het vervangen van bewerkt vlees door onbewerkt vlees zorgt voor verlaging van het risico op
diabetes type 2. Het onderzoek maakt vooral duidelijk dat een normale portie vlees geen risico vormt voor de gezondheid. Het risico voor de gezondheid is vrijwel geheel gekoppeld aan overconsumptie en ongezonde toevoegingen aan het vlees.

Bron: Nederland Vleesland