De consumptie van vlees neemt mondiaal toe – schattingen lopen op tot 65% toename in de komende 40 jaar. De vraag is hoe we met de beschikbare natuurlijke bronnen de groeiende wereldbevolking verantwoord kunnen voeden.
Verduurzaming van de voedselproductie wordt breed omarmd door alle stakeholders (consumenten, ketenpartners, NGO’s) en de nationale en internationale overheid. Structureel verduurzamen van de productie vergt een gedeelde visie en vraagt om afspraken in de gehele keten, gebaseerd op de urgentie van het vraagstuk. Wat nu al geldt, geldt in de toekomst nog sterker: duurzame bedrijfsvoering is de maatschappelijke voorwaarde voor het houden van vee en voor de productie en consumptie van vlees.
Koploperspositie
Nederland is koploper in het verder verduurzamen van de productie van vlees.
DIt is voor de COV de basis om Nederlandse verworvenheden om te zetten in internationale afspraken en/of te vertalen in een Nederlandse exportpropositie.
Energie & Milieu
De COV streeft naar energiezuinige bedrijfsvoering van de aangesloten leden. Dat gebeurt door de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken, het zogenaamde reduceren van de Carbon Footprint door duurzame energie en grondstoffen toe te passen en te zorgen voor maximale verwaarding en zo min mogelijk ‘waste’. De COV en de aangesloten ondernemingen committeren zich via convenanten met de overheid, zoals de Meerjaren Afspraak 3. Afgelopen jaren heeft de COV ook meegwerkt aan de Routekaart Vlees om de energieprestatie van de bedrijven te helpen verbeteren.
Duurzame Veehouderij
De COV heeft met ketenpartners, overheid en maatschappelijke organisaties het streven naar een versnelde verduurzaming van de productie vastgelegd in het convenant ‘Uitvoerings agenda Duurzame Veehouderij’ – de UDV. De UDV maakt gezamenlijk werk van een toonaangevende Nederlandse veehouderij in 2023, en daarmee voor de vleespordcutie in Nederland, die met behoud van concurrentiekracht produceert met respect voor mens, dier en milieu.
-
Interview met Rick Hutten
Een zo laag mogelijk waterverbruik, een zo laag mogelijk energieverbruik, duurzame energie, geen gas verbruik en het maken van een topproduct. Met deze ambitieuze doelstellingen heeft Hutten Traditional Beef de meest duurzame slachterij van Europa neergezet in Heeten (Overijssel).
Hutten is meer dan trots op de ‘Excellent vier sterren’ van BREAAM die behaald zijn. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment, dat een hoge standaard stelt voor een duurzaam gebouw. ‘ Deze certificering heeft absoluut meerwaarde voor het bedrijf, de medewerkers, het product en de klant.’
Lees hier het hele interview. -
Routekaart Vlees/MJA 3
Met het oog op een duurzaam energiebalans voor de aangesloten ondernemingen heeft de COV in 2011 en 2012 met vier andere brancheorganisaties in de vleessector (AKSV, KNS, NEPLUVI en VNV) de ‘Routekaart Vlees’ opgesteld. Deze routekaart geeft aan hoe de sector tot een duurzamere vleesverwerkingsketen komt.
De ambitie is om een energie-efficiency verbetering van 30% te behalen in 2030 t.o.v. 2008. Aanvullend stelden we dat 20% van de gebruikte energie in 2030 uit duurzame bronnen moet zijn gewonnen. De routekaart is ontwikkeld naar aanleiding van de Meerjarenafspraak energie-efficiency (Mja) – dit is een vrijwillige –maar niet vrijblijvende- afspraak tussen overheid, bedrijfsleven en instellingen om de energie-efficiency van producten, diensten en processen te verbeteren en daarbij het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.
Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja
De COV neemt deel aan de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja gericht op 100% verantwoorde soja in 2015. Sojaschroot is een bijproduct van de sojaolieproductie en een goede grondstof voor diervoeders en andere levensmiddelen. Het wordt verbouwd in onder meer de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië en China. Van boer tot en met supermarkt werken de partners in de stichting samen om uitsluitend 'verantwoorde soja' voor de productie van vlees, zuivel, eieren en andere levensmiddelen te gebruiken.